Az infektológia a fertőző betegségekkel foglalkozó szakterület, amely a magyar egészségügyi rendszerben hiányszakmának számít. Ugyan szinte minden orvos ért egy kicsit hozzá, de az a tudás rendszerint nem elegendő egy valóban fertőző beteg kivizsgálásához és gyógyításához.
Leggyakrabban légúti, emésztőrendszeri, lágyrészt érintő (pl. izmok, ízületek, nyáktömlők) fertőzésekkel lehet találkozni, amelyet vírusok, baktériumok vagy más kórokozók váltanak ki.

A betegség lefolyását illetően legfontosabb a diagnózis gyors felállítása, amelynek kiindulása a betegség tüneteinek a felismerése, az alapos anamnézis- és állapotfelvétel – figyelemmel a lehetséges kórokozókra. Ehhez a napi gyakorlat, a megszerzett szakmai tapasztalat ad kellő alapot.
A kezelés megkezdését, a szükséges és hatásos gyógyszer kiválasztását is számos körülmény befolyásolja: mi lehet a kórokozó, mennyire érzékeny az antibiotikumra, milyen a beteg állapota, melyek a meglévő betegségei, milyen az immunrendszere, a védekezőképessége.

Lázas állapot – egyéb tünetek

A mindennapokban az egyik leggyakoribb probléma az elhúzódó lázas állapot, melynek kivizsgálása, laboratóriumi, mikrobiológiai azonosítása az infektológus feladata. Érdemes akkor is szakorvoshoz fordulni, ha a test bármely részén megduzzadnak a nyirokcsomók, ha az észlelt kullancs csípés után a betegség bármilyen tünetei jelentkeznek, tartósan fennálló emésztési panaszok, sárgaság, a máj fertőző betegségei esetén, és ha állattal történő érintkezés után olyan fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek.

Fertőző betegségek

Az infektológus találkozhat olyan betegségekkel is, amelyek a gyermekkori oltásoknak köszönhetően ritkán fordulnak elő (pl. kanyaró), ugyanakkor egy felnőttkori megbetegedés hátterében akár ezek is állhatnak. Súlyos fertőzések előfordulása esetén kórházi kezelésre van szükség.

Védőoltások - megelőzés

A fertőző betegségek jó része ellen az előírt időben és protokoll szerint beadott oltások megfelelő védelmet nyújtanak. Ezekkel például a kullancs csípése nyomán fellépő megbetegedések, vagy az egzotikus utazások során szerezhető fertőzések is megelőzhetők.
A betegségek többségénél a kezelés a kórokozók elpusztítását célozza meg. A bakteriális, vírusos, illetve egyéb kórokozók által okozott betegségek ellen hatékony gyógyszeres kezelés alkalmazható. 

ORVOSUNK:

 

RECEPCIÓ:


Időpontkérés