A sebészeten belül az érsebészet feladata az érszűkület következtében a szervezet különböző szerveiben, régióiban a vérhiányos állapot során ki-alakult, általában súlyos, sok esetben végtagot vagy életet veszélyeztető tünetek megelőzése, kezelése.A sebészeten belül az érsebészet feladata az érszűkület következtében a szervezet különböző szerveiben, régióiban a vérhiányos állapot során ki-alakult, általában súlyos, sok esetben végtagot vagy életet veszélyeztető tünetek megelőzése, kezelése.

 

Artériás eredetű megbetegedések

A verőerek közül betegséggel leggyakrabban érintett - így leggyakrabban tüneteket okozó - erek  az aorta, a nyaki verőér és az alsó végtagi verőerek. A verőerek betegsége a verőér-szűkület, elzáródás.  A szűkült illetve elzáródott artériák miatt jelentkező vérellátási rendellenesség  ellátott szövetek működési zavarához vezet. Az érsebészet a kóros érszakaszon végzett beavatkozásokkal tudja a tüneteket csökkenteni, a szövetek működését javítani.

A nyaki verőér szűkülete

A nyaki verőér szűkülete az agyi vérellátásban, így az agya működésében okoz zavart. Tünetei lehetnek a szédülés, látászavar, fáradékonyság, fejfájás, mozgásszavra, beszédzavar. Sokszor azonban az agyi érszűkület tünetmentes, első tünete a szűkületnél lévő plakkból leszakadó kis darab(ok) által eredményezett szélütés - stroke. Az érsebészet az agyi artéria lumenének felszabadítása, átmérőjének növelése útján tud segíteni.

Alsó végtagi verőér szűkület

Az alsó végtagi verőér döntően a lábizmok vérellátásáért felel, így szűkülete a lábizmok működési zavarával jár. Első tünete a járásra jelentkező fájdalom, az un. „kirakatbetegség”, súlyos esetben szövetelhalás is kialakulhat. Az érsebészet az alsó végtagi artériákon végzett helyreállító érműtétekkel, a véráramlás növelése útján tud segíteni.

Vénás eredetű megbetegedések

A vénás eredetű megbetegedéseket a köznyelv visszérbetegségnek ismeri. Visszerek elsősorban a nagy megterheléses helyeken, azaz az alsó végtagokon alakulnak ki.
A visszér betegség a felnőtt lakosság 40%-át érinti. A visszér betegség stádiumtól függően a kozmetikai problémától a súlyosabb, szövődményes esetekig terjed, melynek következménye bőrgyulladás, a felületes véna gyulladása, a kialakuló lábszárfekély.

 

Érsebészeti szakorvosi vizsgálat keretében a verőerek és a visszerek betegségeinek összes fajtájával foglalkozunk. Ez gondos betegvizsgálatot, diagnózisfelállítást, életmód-tanácsadást, gyógyszeres, injekciós kezelést, súlyosabb esetben a műtéti kezelést megelőző kivizsgálást és a műtét megszervezését, lebonyolítását jelenti.

 

A Léda Magánklinika érsebészete egynapos sebészeti ellátás keretében segít Önnek, amennyiben az alábbi beavatkozásokra van szüksége:

  • visszér műtét,
  • pókháló érműtét és
  • lábszárfekély kezelése.


 

ORVOSAINK:

 

RECEPCIÓ:


Időpontfoglalás