A táplálkozástudomány és az orvostudomány kéz a kézben fejlődő tudományterületek. Már az ókorban, Hippokratész idején is fontosnak tartották a kiegyensúlyozott, mértékletes és egy-egy adott betegség kezelését kiegészítő táplálkozás jelentőségét. Mára a táplálkozástudomány önálló szakterületté vált, ezt nevezzük dietetikának.

A dietetikus

Napjainkban sokan foglalkoznak a táplálkozáshoz kapcsolódó tanácsadással. A dietetika az egyetlen szakma ezen a területen, amelynek mindig jogszabályokkal meghatározott keretek között, az azokban előírt, magas követelményeknek megfelelően kell működnie.
Csak a dietetikus jogosult arra, hogy a hozzá forduló egyén táplálkozásával kapcsolatban diagnózis állítson fel, és tanácsot adjon. A dietetikusnak folyamatos frissülő, a tudományos kutatásoknak megfelelő ismeretei vannak a táplálkozás és a betegségek közötti összefüggésekről, egymásra hatásáról.

Dietetikai tanácsadás

A dietetikai tanácsadás sokrétű, az adott pácienshez, annak életkörülményeihez igazodó tevékenység. A gyermekeknek elősegíti az egészséges fejlődést, a felnőtteknek támogatja az egészség megőrzését. Beteg emberek számára a betegségük jellegétől függően lehet fontos a diétás tanácsadás. Egy sportbalesetben kialakult kéztörés nem igényel speciális étrendet, egy cukorbeteg orvosi kezelése viszont nem lehet sikeres a megfelelő diéta betartása nélkül.

Miért keressünk fel dietetikust?

A kezelőorvostól kapott étkezési tanácsadás általában a legfontosabb sarokpontokat tartalmazza, például magasabb vagy éppen alacsonyabb fehérjebevitelt, vagy néha a tiltott élelmiszerek listáját. Ezzel szemben egy dietetikai tanácsadás során arra koncentrálunk, hogy mit fogyaszthat a páciens. Felmérjük a páciens korábbi táplálkozási szokásait. Milyen élelmiszereket ismer, milyen sütési-főzési módszereket alkalmaz? Mi az, amit szeret, mi az, amit nem, és mi az, ami esetleg már gyermekkora óta nem igazán esik jól? A tanácsadás eredménye egy étrend összeállítása, ami a betegség jellege és az orvosi utasítások mellett a személyes szokásokhoz, ízléshez is igazodik. Egy jó dietetikai tanácsadás az életmódváltásban is segít, ami számos krónikus betegség esetén szükséges a gyógyuláshoz, vagy a tartósan tünetmentes állapot eléréséhez.

Milyen betegségek esetén javasolt dietetikushoz fordulni?

Az emésztőrendszeri betegségek speciális diétát igényelnek. A már kialakult reflux, gyomorpanasz, bélpanasz, máj- és epebetegségek, hasnyálmirigy gyulladás, vesebetegségek kezelésének fontos kiegészítője az egyénre szabott tanácsadás.
Az emelkedett vérzsír-szint, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszer betegségeinek kockázatát hordozzák. Az átgondolt diétával ezek a betegségek megelőzhetők, ha már kialakultak, a tünetek mérsékelhetők.
Sebészeti beavatkozások sikerességéhez hozzájárulhat, ha a páciens már a műtét előtt a neki megfelelő étrend szerint táplálkozik. A műtét után viszont szinte elengedhetetlen a speciálisan összeállított étrend.

Táplálékallergia, inzulinrezisztencia

Az egyénre szabott diétával a páciens teljes életet élhet akkor is, ha megállapított táplálékallergiája van. Inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvedők esetében nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és összetételű szénhidrát bevitel és annak időbeni helyes elosztása. A páciensnek tudnia kell: mit, mikor és mennyit fogyaszthat. A személyre szabott szénhidrát-számolás egy dietetikai konzultáción tökéletesen elsajátítható.

A dietetikai tanácsadás az első alkalommal másfél/két óra időtartamú, amely során az egyéni igényeknek megfelelő étrend kerül a fókuszba, valamint sor kerülhet testösszetétel mérésre (Omron BF-511 Személymérleg segítségével), és az eredmény elemzésére. 

SPECIALISTÁNK:

 

RECEPCIÓ:


Időpontfoglalás