A legtöbbször a BENŐTT KÖRÖM csak műtéti eljárással orvosolható.

 Zalaegerszegen kizárólag a Léda Magánklinikán lehet 
LÉZERES ELJÁRÁSSAL MEGSZÜNTETNI
ezt a problémát. 

 

benőtt köröm Léda MagánklinikaA BENŐTT KÖRÖM LÉZERSEBÉSZETI ELLÁTÁSA

A benőtt köröm gyakori betegség, melynek lényege: a körömlemez túl széles, nem fér el az őt befogadó lágyrészben. Belenyomul a körmöt határoló bőrredőbe, így a köröm saroknál lágyrész gyulladás alakul ki. A lábak öregujján alakul ki leggyakrabban. A körömsarok kivágása átmenetileg csökkenti a fájdalmat, de a folyamatosan előrenövő (lábujjon kb. 0,05mm naponta) köröm hamarabb eléri az elé boruló gyulladásos duzzanatot, mint ahogy az megnyugodna és visszahúzódna, így az „ördögi kör” újraindul.


A benőtt köröm kialakulásának okai:

 1. lehet örökletes-alkati,
 2. okozhatja túl szoros új cipő,
 3. nem megfelelő lábápolás, pedikűr- vagy más sérülés
 4. a köröm gombás fertőzése is deformálhatja a körömlemezt.


Legfontosabb a megelőzés:
helyes körömvágási technikával, megfelelő lábápolással, kényelmes cipők viselésével, a sérülések elkerülésével a folyamat kialakulása többnyire elkerülhető.

Ha már tartóssá vált a benőtt köröm és a különböző kezelések sem vezettek eredményre, CO2 sebészeti lézerrel ajánlott a betegség gyógyítása, amely az esetek 99%-ban sikeres megoldást jelent.


bison-fire-xel Léda MagánklinikaBenőtt köröm Bison CO2 lézerrel végzett ékrezekciója:

A széndioxid lézer sebészeti eszköz: sebet ejt. A kibocsátott láthatatlan fénysugárban olyan nagy energia terjed, amit a megcélzott anyag nem tud elvezetni, így a keletkező hő elpárologtatja azt. Jó irányíthatósága miatt olyan helyen is alkalmazható, amelyet más eszköz nem ér el. A 0,5 mm-nél kisebb ereket elzárja. A kórokozókat elpárologtatja, és mivel a sebbel csak a lézerfény érintkezik, fertőzést sem vihetünk be vele.

A beavatkozás lényege: a körömlemez maradandó megkeskenyítése, aminek következtében a körömsarok és a környező lágyrészek többé nem ütköznek össze.


Mi a páciens teendője a műtét előtt?

 • még az otthonában javasolt egy alapos, tisztasági lábfürdő
 • a sebre helyezett nagyobb kötés miatt, papucsot hozzon magával
 • szervezze meg a hazautazását
 • cukorbetegségről, érszűkületről, allergiáról feltétlenül tájékoztassa az ellátó személyzetet


A benőtt köröm műtét lépései:

 • a műtéti terület fertőtlenítése, izolálása
 • az ujj vezetéses érzéstelenítése injekcióval (Lidocain)
 • a látható szél határán a körömlemez átvágása, ettől oldalra a körömlemez, a körömágy és a gyulladt körömsánc ék alakú kimetszése a köröm teljes hosszában
 • a körmöt termelő matrix elpusztítása, hogy ebben a sávban többet ne nőjön köröm
 • a sebüreg tamponálása, fedőkötés


A műtét után

A gyulladás miatt a sebet nyitva kell kezelni (tehát nem varrjuk össze), mert oxigéntől elzárt környezetben a lezárt sebüregben, agresszívebb baktériumflóra szaporodhat el. A seb tehát másodlagosan gyógyul: feltisztul, feltelődik majd behámosodik. Eleinte csúnya lesz: váladékozik, gyulladt és duzzadt lesz a környezete, de a korábbi fájdalom lényegesen csökken - fájdalomcsillapítóra kezdetben azért szükség lehet.

Az első kötést 48 óra múlva este, lábfürdő közben otthon a betegnek magának kell eltávolítani. Az első héten lehetőség szerint sokat kell pihenni, pihenéskor a végtagot fel kell polcolni, esténként a sebet antiszeptikus lábfürdőben 10 percet áztatni, majd tiszta kötéssel fedni. Sebhintőpor vagy kenőcs használatát nem javasoljuk, mert ezekből pörk képződhet, amely akadályozhatja a sebváladék ürülését, azaz a seb természetes öntisztulását. A 4. naptól már zuhany- vagy fürdővíz is érheti a sebet, a közösségi fürdőket azonban a teljes sebgyógyulás előtt nem javasoljuk. A kötés vastagsága és a napközbeni kötéscsere szükségessége a váladékozás mennyiségétől függ, néhány nap után már a vékony gézbélésű ragtapasz is elegendő. Ettől kezdve, mikor van rá mód, a seb szabadon is lehet. Rutinszerűen 1 hét múlva szoktuk megnézni a sebet.

A teljes sebgyógyulás tartama egy körömszélet érintő elváltozás esetén kb. 6 hét, mindkét szél műtétje esetén hosszabb.


Lehetséges szövődmények

Mivel élő anyagról van szó, 100%-os szövődménymentességet felelősséggel nem garantálhatunk, de eddigi tapasztalataink alapján a szövődmények aránya 1% alatti. Makacs gyulladás, elhúzódó sebgyógyulás, elődomborodó sarjszövet, nagyon ritkán késői szövődményként tűszerű maradvány köröm kialakulása fordulhat elő, melyek ellátására díjmentesen garanciát vállalunk.

 

ORVOSUNK:

 

Jelentkezés kezelésre Jelentkezés konzultációra